Töltfimi

I lördags var jag och Raudur iväg och red töltfimi på strömsholm - vintermästerskapen! Min tränare (Ia) frågade om jag ville vara med på clinicen och jag sa självklart ja. Det blev en lång dag, vi åkte hemifrån halv 2 på eftermiddagen och jag var tillbaka i min lägenhet halv 12. Men det var det värt!
 
Töltfimi är en ny tävlingsform som Denni Hauksson precis har tagit till sverige, istället för att fokusera på höga benlyft och fart som det handlar om ute på ovalbanan så ska man här fokusera på att ha en jämn och harmonisk häst. Man ger poäng efter utbildningsskalan, alltså så väger det högre att ha en avslappnad, harmonisk häst med medel aktion än att ha en lite spänd, mer samlad häst med höga benlyft. Målet är väl att ha en avslappnad, harmonisk, samlad häst med benlyft men det kräver väldigt mycket av hästen att gå på det viset.
Töltfimi rids i ridhus och är uppdelat i tre moment som bedöms separat, precis som ovalbanegrenarnas olika gångarter. Förutom momenten så bedöms även sits och inverkningar.
Man får bara rida med vanligt tränsbett och varken boots eller spö är tillåtet.
Här kan ni läsa mer om töltfimi:
http://ishestnews.se/svensknyheter/4789
 
Här är en annan intressant artikel:
http://ishestnews.se/svensknyheter/denni-om-tavling-utbranda-stjarnhastar-och-toltfimi
 
Jag tyckte att det var riktigt svårt att rida töltfimi. Raudur passade på när jag inte hade spö och spände sig lite och ålade sig när vi skulle rida på rakt spår. Trots det så är jag nöjd med vår prestation, det var ju trots allt något helt nytt för oss ;)
Poängen jag fick var 5.0-5.5 för de första två momenten, 5.5-6.0 för moment 3 och 6.0-6.5 för sits och inverkningar. Mycket bättre än jag hade förväntat mig innan jag red! :)
 
Här kan ni läsa lite mer om clinicen:
http://ishestnews.se/svensknyheter/ishestnews-tittar-pa-tolt-in-harmony
 
Tyvärr så har jag inga andra bilder än den som är i artikeln :(

Kommentarer
Postat av: Linda

Hehe har tidsinställt ang hans artikel :)

Sv: Ja det är en himla skillnad på sommar och vinter.. lite sjukt ändå :)

2013-02-22 @ 09:13:17
URL: http://www.mittangsull.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0