Tips vid sår i munnen

Sår i munnen är, även om man kanske inte vill erkänna det, ganska vanligt hos många hästar. Att hästen har sår i munnen behöver dock inte betyda att ryttaren rider dåligt eller sitter och drar hästen i munnen.
 
Raudur fick ganska ofta sår i munnen förut, blåmärken i kinderna strax innanför mungiporna. När han var yngre (och ibland fortfarande) så var han ganska orolig i munnen, tuggade frenetiskt på bettet och ville inte ta stöd.
Det som hände var troligtvis att bettet åkte runt i munnen på honom och kinderna klämdes. Det har som tur är blivit bättre nu.
 
En av de vanligaste orsakerna till att hästar får sår i munnen är just att bettet sitter fel/ligger ostabilt i munnen.
Jag vet inte hur många av er läsare som regelbundet tittar in i era hästars munnar, men det kan vara värt att hålla koll.
 
Hur som helst så har jag blivit tipsad om att använda tandkräm för att förbättra/snabba på läkningsprocessen och det funkar faktiskt super! Såren läker snabbare :)
 
 

Kommentarer
Postat av: Tessan

Superinlägg!! Min brune får sår jämt. Tuggar galet mycket på bettet. Han har t om slitit ner ytan på dom främre tänderna.
Har kollat me tandläkare som säger att betten ligger perfekt på honom. Han är mjukhetens mjukhet, och får sår för ingenting, på alla bett, smörja innan eller ej, olika ryttare. Känns lite hopplöst men hoppas det blir bättre med tiden. Han är sex nu.
Kollar munnen varje gång ja ridit :)

Ang kval så ska sigfus förmodligen ha ett, och så även örnäs :)

2013-05-30 @ 11:45:33
URL: http://Thereseflodin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0