Jag leker med Raudur

Här kommer en liten film på när jag leker med Raudur. Föser honom ifrån mig och kallar sedan på honom med rösten. Han gillar att stå på "sin" pall, springer dit så fort han får chansen ^^Han är inte så aktiv och framåt på den här filmen som han kan vara vissa dagar, jag hade ridit honom innan och han var lite trött :]

Hektor

Igår och idag red jag runt på Hektor själv på volten. Än så länge rider jag med träns och kapson, tyglarna är kopplade till kapsonen. Tränade på att starta, stanna och styrning och började lägga till skänklarna samtidigt som jag gav de signaler han är van vid (rösten och tygeltag).

Igår var han lite osäker, ville inte riktigt gå framåt men när jag peppade honom så gick det. Ena stunden gick han stadigt framåt, nästa så stannade han av sig själv och jag fick mana på honom. En gång när han stannade så petade jag på honom med spö (inte kraftigt, använder det mest som en tydligare signal för att han ska gå framåt precis som från marken), då gjorde han världens bocksprång! Haha! Sedan gick han duktigt framåt igen :) Tror han testar lite vad han kan göra. Han är busig och lite kaxig, trots att han var lite osäker :)

Idag gick det bättre, han var lite stabilare och inte lika osäker längre. Han lyssnar väldigt fint på både framåtdrivning och avsaktning, det har han lärt sig fort och det går bra även från ryggen. Han försökte bocka idag igen, men jag lyckades förhindra det och drev honom framåt med rösten och då var han med på noterna igen :)

Nästa gång ska vi sticka ut med mamma och Eldey i täten för att få lite draghjälp :D
Måste också jobba vidare på ledarskapet, han är stark i psyket och vill gärna flytta på mig när han får chansen.

Galen pålle!

Direkt när jag tog in Raudur idag så kände jag på mig att ridturen skulle bli.. Intressant. Han blir så otroligt uppspelt av blåst och regn och kunde helt enkelt inte stå still en sekund i skallgången!

När jag tog ut honom ville han inte heller stå still när jag skulle sitta upp, det var nog tur att jag bara skulle rida på volten idag, haha.

Jag började med att jobba i skritt och därefter i tölt. Trav ville han inte ta och han ville knappt tölta på volten så jag tog ut honom på fyrkanten och jobbade på med formen i arbetstempo tölt. Det gick finfint :)

Galopperade också en del och det var superskoj tyckte Raudur, han ökade ordentligt på långsidorna men behöll fortfarande bärigheten riktigt fint.

Jag kan bara skratta åt min lilla krutponny, han var ju bara glad :DRegional Dyggur SM-kval

I lördags var jag iväg på dyggurs SM-kval. Jag hade inte speciellt höga förväntningar eftersom att Raudur hade stått hela veckan. Jag antog att han skulle ha väldigt mycket överskottsenergi.
Allt gick över förväntan!

I T1, som var första klassen, så flöt allt på väldigt bra. Jag red på i ett ganska friskt tempo i samlat tempo tölt, men fick trots det "bra tempo" av en domare.
I tempoväxlingarna så tappade vi bakbenen (som vi alltid lyckas göra) i första ökningen, men efter nedtagningen så rättade jag till det och andra ökningen gick bättre :)
Ökade tempot flöt på jättebra och där fick vi 7or av tre domare.
Totalpoängen blev 6.23, nytt rekord för oss :)

I V1 så tyckte Raudur att han hade jobbat klart och ville inte riktigt jobba med baken. Trots det så tycker jag att allt gick väldigt bra, traven var fin och galoppen kändes jättebra!
Den ökade tölten gick sämre, han ville inte öka på riktigt där och vi fick inga 7or.
Däremot så fick vi 7.5 av en domare för galoppen och vår första 7.0 för traven av en domare! :)
Vi fick totalt 6.23 även i fyrgången och jag är jättenöjd! :)
En film från töltuttagningen. Kvalitén är väl inte den bästa (minst sagt) och kameran dog precis när vi skulle ta ökad tölt, men det är ändå roligt att få se Raudur in action utan att sitta på ryggen ;)

Ser att jag måste jobba en hel del med mina händer som flyger hit och dit, men de har iallafall blivit mycket bättre mot hur de var förut!
Trots att det gick så bra så måste jag klaga lite på Dyggurs upplägg av tävlingen. Veterinärbesiktningen var fram till kl. 10.00 på morgonen och de första A-klasserna började kl. 15.00. Det innebar att vi fick vänta hela dagen på tävlingsplatsen innan jag kunde tävla.
Samma sak gällde på söndagen med finalerna. B-finalerna var på morgonen och A-finalerna på eftermiddagen. Det hade varit så himla mycket lättare om de hade lagt B-klasser med finaler på lördagen och A-klasser med finaler på söndagen.

Jag låg 1a i tölten och 4a i fyrgången, men valde att inte åka iväg på söndagen just pga den dåliga planeringen.

Äntligen!

Nu är Raudur bra i hoven igen och igår kunde jag skritta ut på honom! Först hade jag tänkt ta en tur i skogen, men sen blev jag lite nojjig och såg bara framför mig att han skulle råka få in en ny pinne i hoven så det fick bli en tur på grusvägen istället.. Det var iallafall underbart att bara skritta, lyssna på fåglarna och känna sommarvärme trots att det var kväll!


Efter att jag hade varit ute med Raudur och fixat klart alla kvällssysslor (fodring, mockning osv) så tog jag in Hektor. Jag jobbade med ledarskap genom att fösa iväg honom på banan, driva honom framåt och sedan flera gånger ge honom chanser att komma till mig. Ville han inte komma så motade jag honom vidare. Det slutade med att han flera gånger kom till mig tuggande med sänkt huvud och sedan följde han efter mig lös till grinden :) Jag kunde också backa honom utan problem bara genom signaler.

Jag tycker att ledarskapet är jätteviktigt för att allt ska fungera mellan häst och ryttare. Dels så blir hästen mer lyhörd på människan både från ryggen och marken och dels så får jag en otroligt fin relation till min häst om den tyr sig till mig och litar på mig. Hästar är skapta att ha en ledare och mår bättre och blir mindre stressade om de har en.


Hektor!

Hjälp vad klockan går, jag måste sova strax!

Jag ville bara i ett sista inlägg (via mobilappen) berätta att jag satt på Hektor för 3e gången idag!
Första gången var vi i stallet och jag satt bara på honom en kort stund.
Andra gången var i söndags, då hade mamma honom som handhäst samtidigt som jag satt på honom.

Idag började jag med att testa styra honom lite inne på volten medan mamma gick bredvid. Vi har jobbat från marken med olika signaler, men det var nog lite förvirrande för honom när jag satt uppe på ryggen och gav signaler och mamma gick bredvid. Hektor visste inte vem han skulle lyssna på, haha!
Han var duktig iallafall, efter ett tag tog han både höger och vänster, och lyssnade både på framåtdrivande och halt :)

Efter det stack vi ut, mamma hade Hektor som handhäst samtidigt som jag satt på ryggen, precis som på volten förra gången. Jag fick känna på både trav och liiite galopp idag, jätteroligt!Onsdag

Raudur har sett ut som ett spöke idag.
Stona blev faktiskt rädda när de fick syn på honom, haha!
Men han har sluppit alla jobbiga flugor iallafall och det är ju huvudsaken :)

Prinsen låg och sov när jag kom ut till stallet idag, mys i solen! ^^
Satte mig med ryggen mot hans mage och han tryckte sin nos mot mig och började leka med mitt hår. Kärlek <3

Skadad häst!

Usch, den här veckan har inte varit rolig!
Det började i lördags med att mamma hittade en jättehalt liten Raudur i boxen på morgonen, han kunde knappt gå alls.
Jag jobbade och kunde inte komma ut till stallet innan lunch, men mamma tog iallafall ut jourveterinären. Veterinären kollade knappt på Raudur utan konstaterade bara att det var en hovböld och hänvisade till hovslagaren.
Hovslagaren kom ut, klämde lite med en tång men hittade inte hovbölden, Raudur ömmade över hela hoven.


- Släpp ut mig!

Det var först när jag och mamma skulle lägga om hoven på kvällen (för att se om det blev bättre med ett desinficerande omslag) som mamma hittade en liten träplupp som stack ut ur strålen. Den lilla träpluppen visade sig vara en ganska tjock pinne som stack rakt in i strålen! Vi fick iallafall ut den och det rann ut en hel del var!

Hältan minskade ganska rejält på en gång och efter att vi hade fått ut pinnen, och det kan man ju förstå.. Tänk er att ha en pinne intryckt i foten och som vid varje steg man tar bara åker längre och längre in, sedan så tryckte det ju också från hovbölden som hade bildats! Usch, jag mår dåligt när jag tänker på vilken smärta det måste ha varit för min fina..


Såå.. den här veckan har jag inte kunnat rida. Hoven har vi lagt om morgon och kväll och jag har gått och varit orolig för att det ska sitta något kvar i hålet som blev från pinnen.Nu är det lugnt iallafall, Raudur haltar inte längre och idag sprang han runt och busade i hagen. Han har lagom mycket överskottsenergi! Imorse när jag tryckte på strålen så ömmade han inte heller och det kom inte ut någon vätska, det har mao torkat upp fint :)


Nu får vi se hur det blir med tävlingen i helgen, jag ska försöka komma iväg iallafall. Imorgon kommer hovslagaren och sätter på en ny sko och en heltäckande sula över hoven så det inte kan komma in smuts i hålet. Sedan ska jag kolla upp vad som gäller när man tävlar med sulor, om man ens får göra det.. Aja, det viktigaste är att min prins är pigg, glad och frisk!

Vaka

Tänkte bara dela med mig av en bild på 30-åriga Vaka frá Kirkjubae. Hon går lös på vår gård och lever livet precis så som man ska göra när man är en gammal tant ;)


Fina, fina hästen <3

Idag var jag och mamma iväg till och tränade för Johanna igen och det gick verkligen hur bra som helst!
Jag fick fortsätta jobba som sist, med att lösgöra för innerskänkel och ha lika mycket stöd i båda tyglarna = hålla Raudur rakställd. Vi jobbade mycket i snabbt arbetstempo och det gav verkligen resultat!


Det känns så himla bra med Raudur nu, vi båda utvecklas för varje träningspass som går och jag ska verkligen kämpa med oss fram till SM. Taggad till tusen!

Ökat tempo tölt våren 2010

 

Ökat tempo tölt nu!


Tävlingsrapport!

Som sagt så har jag haft fullt upp de senaste dagarna, både med hästarna och med annat..

Här kommer iallafall en liten rapport om hur det gick på tävlingen i helgen!

I fyrgångsuttagningen på lördagen så kändes det väldigt bra, Raudur var mjuk och lyssnade på mig hela tiden. Jag jobbade på hela tiden med att flytta honom för inner skänkel, tänkte att det bara var en träningstävling så det gjorde inget om jag förlorade lite på det. Formen var stabil i tölten och galoppen kändes otroligt gungig.

Jag blev riktigt förvånad när jag fick veta våra poäng; 5.40 totalt. Så dåliga poäng har vi inte fått på länge. Det som stod i kommentarerna var att han saknade energi.I töltuttagningen kändes det också helt okej, Raudur var följsam och lyssnade. Några missar fick vi, bland annat så tappade han helt bakdelen en kortsida i det ökade tempot och blev ruskigt travtaktig just då, men i det stora hela kändes det riktigt bra.

Vi slutade dock på ynka 5.33, jag kommer inte ihåg vad det stod i domarkommentarerna, slängde dom direkt efter tävlingen..


På söndagen så hade jag bestämt mig för att rida lite friare i ett högre tempo i alla gångarterna så de iallafall inte kunde klaga på energin, det verkade funka och vi slutade som tvåa med poängen 5.90 i fyrgången.


I töltfinalen var jag nära på att lämna banan. Raudur kändes verkligen jätteojämn i arbetstempot, rollade konstant och jag blev rädd att han var halt! Men efter ett tag fick jag känna på några rena steg och bestämde mig för att fortsätta. Vågade dock inte pressa honom som jag brukar ifall att det ändå skulle vara något, så vi rollade igenom hela arbetstempot.
När vi övergick till tempoväxlingar så slutade rollandet och det blev endast lite galoppinslag i nedtagningarna, men jag vågade ändå inte pressa honom som jag brukar.


Vi slutade som tvåa även i tölten, med poängen 5.50.Inga dunderpoäng direkt den här helgen, trots att det kändes hundra gånger bättre än i Romme där vi fick över 6.0 i fyrgång. Jag vet inte vad det berodde på, men som tur är så var det bara en liten klubbtävling och jag var endast med för att träna.


Raudur lyssnade väldigt fint inne på banan och det är det som är det viktigaste :)Håll ut!

Jag har inte hunnit blogga den senaste veckan, haft fullt upp med annat!
Men håll ut, bilder och resultat från tävlingen kommer snart, jag lovar. Ska försöka sätta mig ner någon kväll och redigera alla bilder bara, de är lite felexponerade så det blir nog lite pyssel..
Ni får nöja er med en söt mobilbild på min fina kille så länge :)


Repetition

Idag repeterade jag det som jag fick träna på i måndags. Skritt, rakställa, flytta in baken och fram i tölt. Var noggrann med att få igenom halvhalterna och vänta med att bli mjuk tills även Raudur blev det.

Det gick ganska bra, men jag var lite trött och ofokuserad så det blev inte ett lika hårt pass som i måndags. Dessutom så vill jag ta det försiktigt veckan innan tävling, kör bara 20 minuters-pass så Raudur inte får träningsvärk.

Mot slutet tränade vi lite galopp, han har förlorat lite av sin supergungiga 7-poängsgalopp efter att vi började jobba mer med tölten. Han blandar ihop gångarterna och sänker gärna ryggen. Därför så jobbar jag med att ha ganska lösa tyglar i fattningen och stå i lätt sits. Efter ett tag när han har hittat rytmen så sätter jag mig ner lite mer och tar kontakt med munnen. Det går framåt och jag får tänka att han är i en utvecklingsfas :)

 

 


Tillfällig design..

Fixade till designen lite, det är bara tillfälligt tills jag orkar lägga ner mer tid och noggrannhet på den..

Jag blir galen..

Skrev ett jättelångt inlägg på mobilen i fredags efter ett underbart träningspass, men självklart så krånglar bloggappen så det kan inte publiceras (försökt en miljard gånger!)


Aja.. Igår var jag och mamma på träning för J.

Vi tränade på ovalbanan eftersom att det är just där som vi behöver mest hjälp just nu inför tävlingarna. Jag kände att Raudur är så pass välriden nu så jag ville börja kunna komma åt honom ordentligt även på rakt spår.
Vi fick träna mycket tölt (eller det blev tölt och skritt rakt igenom hela träningspasset..). Flytta in vänster bakdel som har en tendens att åka utåt så han blev rakställd och därefter jobba in höger bakben inunder genom flyttning utåt. Svårt att förklara men det funkade hur bra som helst!
Det som var målet med träningen var att Raudur skulle börja bära sig själv mer (han vill gärna trippa med bakbenen utan att vinkla kotorna) och växa framåt i form. Vi fick också jobba på det sättet i skritt och i övergångar mellan skritt och tölt.
I slutet av träningen så dansade Raudur framför mig, han har nog aldrig känts så fin förut. Visst, han har burit sig bra när vi har tränat hemma på volten men aldrig riktigt gått i rätt form..
Vi fick jobba mycket i mellantempo tölt eftersom att det är där det brister. Funkar inte mellantempo så funkar inte ökat tempo och verkligen inte arbetstempo.

Så till nästa gång: Träna rakställning, in med bakbenet, inte ge två signaler samtidigt (antingen ta i tyglarna eller driva och hålla isär de signalerna), titta rakt framåt, ta igenom halvhalten ordentligt och bli inte eftergiven innan Raudur blir det och jobba i mellantempo tölt!
Herregud, idag hade jag ont i benen!

Sedan så har såren i munnen i princip försvunnit efter att Raudur fick raspade och fina tänder. Det är antagligen mycket pga tänderna som Raudur har varit orolig i munnen och pga dom som han har fått sår..

image description

( bild från ridpasset i fredags, Raudur står på sin favoritpall! )Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0