Vidar från Österäng

Vidar från Österäng
2000 - 2008
u: Frostros Örvardóttir från Åsentorp e: Hlekkur frá Hofi
 
Har jag någon gång berättat om min fina, fina Vidar i den här bloggen? Jag minns faktiskt inte.. Vissa dagar tänker jag mer på honom än andra, och idag är det en sån dag då jag verkligen känner saknaden efter honom.
 
Vidar var min första egna islandshäst, han föddes hos oss och mamma bestämde att han skulle bli min efter att vi sålde min ponnyhingst Salstas Silver Ghost "Spöket".

Med mammas hjälp så red jag in Vidar och det var även med honom som jag tävlingsdebuterade, lätt fyrgång och lätt tölt. Vi kom 5:a på runt 4.20 och jag var hur stolt som helst ^^
 
 

Jag måste nog erkänna att tiden med Vidar inte var en dans på rosor direkt, han var otroligt stark i psyket och jag var inte direkt duktig på att rida. Han körde med mig helt enkelt. Dessutom så var han en femgångare med mycket pass och blev väldigt lätt styv i tölten. Det var först mot slutet som vi faktiskt hittade ren takt i tölten. Däremot så hade han trav och galopp som hette duga för en femgångare, vi fick upp till 6.5 för den på tävling.
 
Vi ställde även upp i femgång ett par gånger, med resultat kring 4.0 ;))
 
 
Vidar kommer alltid vara speciell för mig, vi genomgick så otroligt mycket tillsammans! Vi badade på sommaren, tolkade på vintern, var ute på flera timmars långritter, var på besök hos en vän i en vecka i gävle, jag påbörjade inkörning på honom (kom av mig men kom så långt att jag kunde köra honom i paddock) och det var han som var med mig året på Wången. (Gud vad jag ångrar att jag tog med honom dit, så som han vantrivdes sista terminen..).
 
 
Sista året tränade jag för en oerhört bra tränare, han passade oss perfekt och fick oss till en helt annan nivå! Jag  tror bannemig att vi hade kunnat ta oss till SM i femgång så småningom, för kapaciteten fanns hos Vidar. Ingen tvekan! Det var jag som inte var tillräckligt duktig de första åren.
 
 
Vidar blev bara 8 år, våren 2009 blev han helt tvärt jättesjuk. Vi trodde först att det var kolik, han hade samma symptom. Men det blev aldrig bra, han fick feber, blev sämre - och ibland bättre igen! Och så sämre.. Tempen höjdes och sänktes konstant, mellan nästan normal temp till 40.0.
Så höll det på i säkert en veckas tid (jag kommer inte ihåg) och det hela slutade med att mamma åkte in till kliniken med honom. Gud vad jag önskar att jag hade följt med, på natten tog dom bort honom. Han hade då 42 i temp och var helt uttorkad. Senare konstaterade de att det var bukhinneinflammation som han hade.
 
 
Ibland undrar jag verkligen hur mitt liv hade varit om Vidar hade funnits kvar hos oss. Hur långt vi hade kommit, hur jag hade utvecklats i ridningen och så vidare. Som sagt så var han en väldigt stark häst som visste vad han ville och jag var bara 12 år när jag fick honom, men vi hade verkligen jättefina stunder också.
 
En lite rolig sak är att Eldey, Vidars halvsyster (samma mamma), verkligen påminner om honom både i utseendet och i ridningen. Hon är en tuff dam med många åsikter, men eftersom att jag har blivit en mycket bättre ryttare så rår jag på henne på ett annat sätt. Eldey ligger mig varmt om hjärtat och jag tror verkligen på henne trots hennes upphakningar.
 
 
Vidar och Eldey
 
 


 
 

Kommentarer
Postat av: Caroline

Kingsland ;)

2012-11-10 @ 21:42:02
URL: http://islandscarro.blogg.se
Postat av: Sofie

Vad fin han var. Min Svalur har Hlekkur frá Hofi som farfar.

Svar: Åh, vad kul! Jag tycker att Hlekkur verkar vara riktigt häftig, även om jag aldrig har sett honom i rörelse (förutom bild). Han har ju bra bedömning för ridegenskaper så jag undrar varför man inte hör mer om honom..
Tove Lundegård

2012-12-11 @ 05:42:40
URL: http://svalurfravogum.blogg.se
Postat av: Sofie

Jag har hört att Hlekkur bor i Norge någonstans och används inte så mycket i aveln.

Svar: Jaha, det kanske förklarar saken..
Tove Lundegård

2012-12-14 @ 21:42:34
URL: http://svalurfravogum.blogg.se
Postat av: Emma

Vad fin har var, Fy vad hemskt att han bara blev 8..

2012-12-21 @ 17:04:34
URL: http://ishastarnas.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0