Fina, fina Hektor!

Red ut en sista tur på Hektor idag, det gick hur bra som helst!
Efter att jag har börjat töltsätta honom så har han blandat ihop gångarterna lite, men jag fick honom att gå stabilt i traven idag. Galoppen var runt och mysig och tölten utvecklas hela tiden.
På slutet så tränade jag tölten lite i vänster varv, det har han mycket svårare för då han är lite stelare i vänstersidan, men jag fick några fina, bärande töltsteg där och efter det så avslutade vi med tölt i höger varv som går kanon :)
 
Imorgon ska jag bygga klart stora vinterhagen så den är redo tills skorna åker av :)
 
 
 

Vintervila

Nu ska Raudur få sin 2 månaders välförtjänta vila! Skorna ska av och vi ska försöka släppa ihop valackerna med stona, jag hoppas verkligen att det kommer funka för då kommer alla kunna gå i en stor hage i vinter!

Lilla Hektor kommer gå den här veckan ut, sedan ska han också få vila.
Jag kommer fokusera mycket på uteritter den här veckan och ska försöka få tölten lite stabilare innan vilan. Jag tror att jag måste våga chansa lite mer med Hektor när det gäller gångarterna, jag är så försiktig och rädd att det ska bli fel och det borde ju han känna av.
Nej, den här veckan ska jag våga mer och sätta lite fart i tölten och traven!


Tävlingen idag!

Liten kort update från idag..

Eldey tog sig runt banan i rätt gångarter och slutade på fantastiska poängen 4.9! Jag trodde faktiskt att hon skulle få lägre ;) jag är jättenöjd med henne, hon skötte sig fint trots att hon aldrig tidigare hade varit på en ovalbana!

Raudur och jag slog rekord i fyrgångsfinalen med poängen 6.30, mycket bättre än 6.07 som vi fick i uttagningen!

Tölten gick bättre i uttagningen där vi fick 6.23, i finalen var gubben trött och fick någonting under 6.0..

Slutade med att jag kom hem med en blågul och en gul rosett ;)

För övrigt så har jag en otroligt tuff och stark häst, mer om det senare!

Mitt rosettfönster börjar bli fullt...


6 oktober

Här kommer en ny film från 6 oktober.
Jag vet att jag ser ut som en luffare med travmössa och utsläppt, slängigt hår. Men det bryr jag mig inte om! Jag är inte speciellt utseendefixerad när jag sitter på hästryggen, speciellt inte hemma..
 
Jag har börjat rida lite med islandsridbyxor igen. Tycker att stövlarna har hjälpt mina skänklar enormt och de är stadigare med islandsbyxor nu än vad de var innan. Jag föredrar stövlar egentligen, men nu är det så ruggigt ute och dom här ridbyxorna är varmare!
 
 

Eric Le Tixerant sadelgjord

Tänkte tipsa er om en sadelgjord som förmodligen de flesta av er redan känner till men som ni kanske inte har testat. Det är nämligen den helt suveräna Eric Le Tixerant sadelgjorden.
Jag kan citera från agerstas hemsida:
 
"Gjordens unika design förebygger många onödiga belastningsskador och även sadeltvång. Den är dessutom med sin utformning och anti-glidfunktion väldigt bra när man har problem med att sadeln glider fram. Gjorden har en gummiplatta som ligger mot hästens bröstben som gör att gjorden stannar i läge. Gjorden har mycket hög elastisitet vilket ytterligare höjer komforten för hästen. Några fördelar: *Hästen har lättare att andas och blodgenomströmningen ökar. *Fördelar trycket mot bröstmuskeln. *Hästen får ett friare rörelsemönster. *Elastisiteten centrerad under hästen för bästa komfort. *Ergonomisk utformad."
 

Varför jag tycker att sadelgjorden är otroligt bra (jag vet, jag höjer den till skyarna!) är just för att den är så bekväm för hästarna. Den stora magplattan fördelar trycket över bröstbenet och eftersom att den är så töjbar så är den väldigt mjuk.
Man märker verkligen på hästarna att de tycker mycket bättre om den här gjorden än andra gjordar som vi har använt. Båda våra ston (Hulda och Eldey) brukade göra sura miner förut när vi spände sadelgjorden, det har de slutat med nu. Valackarna är ju inte lika känsliga, men jag kan inte tänka mig annat än att sadelgjorden är mycket skönare även för dem.
 
Bild lånad från agerstas hemsida

Fredag och förberedelser

Usch, idag var jag inte på humör i stallet! Var otroligt trött och blev inte direkt piggare av det dötrista höstvädret..
Jag älskar egentligen hösten, iallafall i september och början av oktober, men slutet av oktober och november är hemskt! Mörkt, regnigt, ruggigt och kallt!

Jag red iallafall ut på Raudur och försökte få igång bakkärran i tölten. Hela hans rygg var stum idag men efter lite flyttningar i skritt och tölt så blev det bättre. Skillnaden när man rider ut idag är iallafall enorm mot ett halvår sedan då han bara spände sig hela tiden. Spänner han sig nu och vill springa iväg så ryter jag bara till (haha ni vill inte veta hur det låter), och så skärper han till sig ;)

Eldey gick en tur ut i morse med en annan ryttare, mest skritt i en timme. Jag tyckte bara att det var bra att hon fick bort lite stelhet så hade inga problem med att hon fick gå två gånger idag :)
Jag red henne en kortis på volten mest för att mjuka upp henne och efteråt så stretcha jag bakbenen.

Förberedde lite i stallet inför imorgon men fixade inte klart allt utan åkte hem och åt lite och träffade en vän. Jag tänkte fixa klart allt lite senare, men när jag kom tillbaka till stallet så såg jag att min underbara mamma hade fixat klart allt! Hur skönt som helst :)

Nu ska jag sova, ska upp halv 5 imorgon bitti, hemskt! Men vad gör man inte för hästarna? ;)


Studsbollen

Raudur har varit som en studsboll hela veckan! Han fick vila tre dagar i rad och i tisdags bara flög frambenen åt alla håll, bakbenen hade inte en chans att hänga med! Efter sista träningen för Ia hade jag fått i uppgift att jobba honom i skänkelvikning i trav och galopp för att få honom lösgjord och helt mellan skänklarna, det gick ju lagom bra med en häst som betedde sig som att han var 5 år igen ;)
Men jag blir så glad av hans glädje! Det bara sprudlar energi om honom och han får gärna gå med näsan i vädret och bakbenen efter sig om det är för att han är för glad för att kunna koncentrera sig :)
 
På samma sätt var han igår, bara lite mer fokuserad. Efter ridpassen var han nöjd iallafall och följde efter mig som en hund :)
 
 
 

Eldey!

Jag ska ju tävla Eldey i helgen och har därför ridit henne lite extra den här veckan (brukar annars rida henne ca 2ggr/vecka).
 
Jag har verkligen fäst mig vid den här knashästen! Hon är alltid så pigg och glad och försöker göra sitt bästa. Hon älskar att galoppera.. trots att hon knappt kan det! Hon är ju stel i bakbenen och i galoppen får hon inte med dom tillräckligt så det blir väldigt flackt och tillslut går hon över i pass. Men vi tränar på det!
Jag jobbar henne i trav på volt tills hon får med bakbenen och ryggen och sedan rider jag ut på fyrkanspåret, fattar galopp i kurvan och galopperar på långsidan. Därefter så saktar jag av och tar lugnt in henne på volt igen tills hon hittar traven. Det känns faktiskt som att hon har blivit lite starkare de här veckorna.
 
Nu har hon blivit så inne i galopp så när jag kommer in i en kurva innan långsidan så vill hon självmant fatta galopp, haha! Sedan så gör hon små galoppfattningar i traven lite då och då när det blir jobbigt, men just nu så ser jag det bara som positivt att hon rör sig mot galopp istället för pass :)
 
Vi får se hur det går på lördag, hon kan ju gå i ruskigt fin trav och hon håller tölten taktren mer och mer nu (för ett år sedan kunde hon inte ens gå i tölt utan att konstant vixla!), trots att den än så länge är väldigt energifattig. Skritten är inte så dum den heller utan det är just galoppen som behöver tränas ordentligt nu. Egentligen så ska hon ju bli allmänt mjukare i sina bakben, då kommer ju de andra gångarterna också förbättras ännu mer.
 
Idag kunde jag faktiskt rida på lite snabbare i tölten och bevara takten även då, det är riktiga framsteg! Det kan nog bli något av den här damen också :)
 
 

 
 
 En sak är säker.. Eldey kommer vara den fetaste hästen på tävlingsplatsen på fredag!
Hon var stor och klumpig som en kossa förut (vi har försökt banta ner henne) men när det gäller mat kan hon bli otroligt smidig!
 
När Hektor var föl så byggde vi en "specialbox" till honom i hagen med en mycket liten öppning så bara han skulle kunna komma igenom, där gav vi honom fri tillgång till hö.
Tror ni inte att Eldey tog sig igenom den där öppningen som var typ 1.5m hög?! När vi kom hem efter jobben/skolan så stod hon där som ett fån och kom inte på hur hon skulle ta sig tillbaka. Till maten går bra, men inte därifrån!
 
Förra vintern ställde vi hösilagebalarna på andra sidan foderbordet. Självklart så gick Eldey upp med alla fyra hovarna i foderbordet bara för att kunna stå lite närmare maten och försöka nå den (vilket hon inte gjorde).
 
För ett par veckor sedan så tyckte Eldey att vi var lite väl hårda med bantningen, då hittade hon ett ställe där en gren hade ramlat över staketet så det var lite lägre just där och på något sätt tog hon sig över så hon kunde nå hösilaget och gräset på andra sidan staketet.
 
Ja, det finns några historier och jag tycker att det är fantastiskt att en så klumpig häst kan bli så otroligt smidig när hon vill ;)
 
 

Ingen klippning för Raudur!

Nu har jag läst på lite och kommit fram till att inte klippa Raudur. Anledningen till att jag ville klippa honom var för att han blir så varm av all päls och dessutom så tar det längre tid för pälsen att torka.
 
För ett par veckor sedan så såg jag att Ia hade skrivit om just klippning på hemsidan (månadens tips hänvisade till fråga Ia & Denni 11 januari 08).
 
"Eftersom jag fick så stort förtroende för Per Michanek för tolv år sedan bad jag honom svara på din fråga. Han svarar så här:

Frågan om att släppa ut svettiga hästar är inte så svår. Om hästen blir svettig när det är mycket kallt har den sannolikt kraftig vinterpäls. Svetten dunstar snabbt från huden (med hjälp av hudens värme) men kondenserar längre ut i pälsen, där temperaturen sjunker. Hästen ser blöt ut, men den upplever inte att den är blöt, precis som du inte känner dig blöt när du är blöt utanpå regnkläder. Anledningen till att hästen inte torkar är att pälsen isolerar så bra så att kroppens värme inte förmår tränga ut och torka pälsens yttre delar. Fukten på pälsens yta dunstar med hjälp av strålningsenergi (från solen) men eftersom strålningen är så liten på vintern, så tar det lång tid.

Att lägga på ett täcke gör att man flyttar kondenseringen från pälsens yttre delar till täcket. Pälsen ser nu inte längre våt ut och hästägaren känner sig nöjd. För hästen saknar det betydelse. Mitt råd: Släpp ut en svettig häst i vilken temperatur som helst.

Men, klipp hellre hästar som skall jobba hårt på vintern. Det som kan vara obehagligt för en häst med vinterpäls är att jobbas så att den blir alldeles överhettad, att släppas ut våt är däremot inget problem."
 
 
Så jag tänker helt enkelt inte klippa Raudur. Han ska bara gå ett par veckor till innan han får sin långvila och det är nog skönt för honom att slippa täcke under den tiden. :)
 
Oklippt Raudur förra året :)
 
 
Nu ska jag ut till stallet och fixa lite! :)

Häftig känsla!

Fick prova en riktigt häftig häst igår! Han är importerad från Island och har fått poäng upp till 6.50 i femgång där. Nu var han ju inte så tränad direkt, lite envis och inte så pigg på att jobba, men jäklar vilken tölt han hade!
Häftig känsla..


En bra häst har ingen färg..

Tycker att det ordspråket stämmer ganska bra, för hur fin färg hästen än har så är det ändå utstrålningen som gäller i slutändan.
För några år sedan så hade jag aldrig kunnat tänka mig att köpa en fux, jag tyckte att färgen var för vanlig och tråkig. Jag ville hellre ha en brun häst eller någon slags black, som är mina favoritfärger på häst.
Sedan så fick jag se Raudur och då ändrades min inställning nästan helt, jag kunde helt plötsligt absolut tänka mig en fux ;)

Jag tycker fortfarande inte att fux är den snyggaste färgen på en häst, men jag tycker absolut att en fux kan ha riktigt häftig utstrålning! Detsamma gäller silversvart som jag också har svårt för (framförallt efter all hysteri kring den färgen).

Nu står vi här med 5 hästar varav 4 är fuxar trots alla olika färger som islandshästar kan ha ;)


Tycker du att färgen spelar roll på hästen?


10/10

Igår red jag ut igen på Raudur, jag ska försöka rida ut så mycket som möjligt nu innan vilan, jag märker att jag har ridit på volten alldeles för mycket! Raudur tappar lite av sin gnista när vi går in där..
Vi hade sällskap av mamma och Eldey, hur mysigt som helst! Jag ställde inte så stora krav utan lät honom mest ticka på i tölt och trav, men han hade så mycket energi så det blev riktigt maffiga gångarter! :D

Jag blev bjuden på riktigt fin ökad tölt, energin tog aldrig slut! Dessutom så behöll han hyfsad bärighet när jag skulle ta ner honom igen, han har annars lätt för att tappa bakbenen när vi går ökad i längre sträckor..
 
 
Efter Raudur var det Hektors tur, det gick dock hur dåligt som helst! Han har blivit stel i höger varv och jag kände att det enda han tänkte på var hur han skulle göra för att styra mig. När jag satt av och skulle flytta honom för hand så försökte han till och med flytta på mig! Då blev jag inte glad..
Det blev iallafall något bättre på slutet och han kunde trava på volt och sökte sig nedåt. Tölten lägger vi på hyllan några dagar så han börjar tänka på annat!
 
 
Jag har även börjat rida Eldey lite nu, eller jag och mamma byter häst ett par dagar i veckan. Hon longerar Hektor åt mig och jag rider Eldey åt henne.
Jag tycker om Eldey, hon är mysig och det känns som att hon oftast gör sitt bästa trots att hon är lite stel i bakbenen (hon har patellaupphakning, men det blir bättre och bättre).
 
Jag har dessutom amält både Raudur och Eldey till Edeby Open!
För Eldey blir det tävlingsdebut i V5, det blir mest som en rolig grej och jag har inga som helst förväntningar eftersom att hon har svårt för galopp och kan bli passtaktig i tölten.
Raudur och jag kommer tävla V2 och T3, ett avslut på säsongen och vår sista tävling som ungdomsekipage!

Knashästar!

Haha jag vet inte vad det var med hästarna igår, alla var helt uppe i varv! Kanske berodde på det fina, lite blåsiga vädret, Raudur brukar iallafall bli lite upp i varv när det är så ute :)

Hur som helst, jag stack ut på en tur med Raudur! Knasbollen tyckte ju självklart att allt var läskigt ;) men han var ändå relativt avslappnad och jag märkte på honom att han tyckte att det var mysigt! Jag hade egentligen tänkt ta en runda där man mest rider på grusväg, men jag tog mig inte över järnvägen! Bron som man går över var blöt och jättehal :/
Bytte riktning och red genom skogen hem, tränade lite tölt och allt bara flöt på :)
Jag testade att rida med engelsk nosgrimma idag, vill kunna variera lite, och det var inga problem :)


Sedan tog jag Hektor på volten. Skrittade mest eftersom att även han var otroligt pigg och på spänn. Försökte få honom avslappnad och runda honom runt skänkeln. Det slutade med att han faktiskt kunde trava i form i vänster varv :) höger var lite svårare idag så där skrittade vi bara.


(hade det megastora reflextäcket på Raudur pga min nojja att stöta ihop med jägare i skogen nu i jakttiderna. Jag vill att de tydligt ska se att det inte är en älg som kommer gåendes ;)


Onsdag

Igår orkade jag bara rida en häst, kände mig inte så kry och kände inte för att vara i stallet till halv 8 som jag brukar (kommer hem runt halv 9 nästan varje kväll och då har jag inte ätit middag än).

Hur som helst så var det otroligt svårt att bestämma vilken av hästarna som skulle med ut från hagen. Båda två stod där i leran och såg bedjande ut och jag kände bara hur taskig jag var som inte tog ut båda två! Usch vad man kan vara känslosam med sina älsklingar :/

Hektor fick iallafall komma in och Raudur stod kvar och såg ledsen ut. Jag kunde iallafall trösta mig med att han fick komma ut i skogen i måndags.

Det blev en riktig långtur för Hektor, annan har nog aldrig varit så långt hemifrån förut!
Vi travade mest (och skrittade förstås), sedan blev det lite tölt också. Jisses vad han tycker att det är kul! Ibland vill han springa iväg mot pass, men då gör jag bara en förhållning så tickar han vidare :)
Lyft har han nästan inget alls av, vi måste så småningom träna på att komma upp lite mer. Men bakbensaktion som heter duga, det har han! Min fina älskling nr 2 :]
Det blev lite galopperace också, skojsigt tyckte Hektor! Och så lite träning på att gå över en bro och passera några otroligt läskiga tjurar!
Sedan var lillkillen helt slut, men vi var ju trots allt ute i 1.5 timme :)

Idag får båda hästarna vila, jag ska till Stockholm och äta middag med pappa!
Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0