Ridstövlar

Mina ridstövlar är ett av de bästa köpen som jag har gjort i hästväg (fast egentligen så fick jag dom av mamma i present). Tidigare har jag bara ridit i islandsridbyxor och jag märker verkligen stor skillnad, nu kan jag i princip inte rida utan stövlar, mina skänklar får inget som helst stöd och jag får ingen kraft i min drivning.
 
 
 
Till er som inte har ridit med stövlar - testa! Det gör stor skillnad :)
 

Förkyld och sitsträning

Jag vaknade med världens hosta imorse och fick sjukskriva mig från jobbet, lagom ekonomiskt.. Så den här dagen kommer jag nog mest blogga, titta på film, läsa och allmänt ligga-i-soffan-och-vila!
 
Igår var jag iallafall iväg och tränade för Ia! Jag har gett mig tusan på att få bort mina överrörliga händer och bad därför om en lektion endast fokuserad på min sits och främst händerna. Det var.. Jobbigt! Jag fick jobba oerhört mycket med min sits och Raudur jobbade ju på ett helt annat sätt eftersom att han inte kom undan genom mina flaxande händer ;) Båda var helt slut efter ridpasset och Raudur kastade sig in i transporten och ville hem, haha!
 
 
En bild från i våras..
 

Ridpasset i söndags

I söndags filmade Sebbe mig när jag red Raudur på volten. Självklart så blev jag som vanligt lite spänd eftersom att jag visste att någon filmade mig, men men.. Tänkte iallafall att det kunde vara kul att se att allt inte alltid är som bilderna visar, en bild visar ju faktiskt bara ett ögonblick ;)
 
Och jag vet att mina händer inte är stilla, jag jobbar på det och det har iallafall blivit bättre!
 
 
 
Haha, lilla Hektor gnäggar i bakgrunden ^^
 
 
Raudur ville inte riktigt acceptera min skänkel och blev därför lite styv i bakbenen och ojämn i formen. Men jag tycker faktiskt att man ser att han mjuknar lite mot slutet :)
 
Vad tycker ni?

Knasbollarna

Idag bestämde jag mig för att testa ta med Hektor som handhäst när jag red ut på Raudur. Jag kan säga att det var INTE lätt! Hektor var busig och ville hela tiden springa framför och Raudur blev taggad och ville springa fortare.

Det gick iallafall bra och jag kunde rida i alla tempon. När jag tog ökad tölt på Raudur så fick Hektor galoppera för att hänga med :] Testade även att ta galopp på Raudur och det slutade i att det gick galet fort och jag fick ryta till för att göra dom uppmärksamma på mig, haha!
Dom tyckte att det var superkul iallafall och alla tre var riktigt trötta när vi kom hem :)


Träning

Jag har varit på två träningar som jag inte har skrivit om än.

Förra veckan var jag iväg och tränade för Ia med både Raudur och Hektor! Det var första gången som lillskiten (Hektor) skulle åka uppbunden i transport så vi var ute en timme tidigare än vi brukar för att vara säkra på att vi fick in honom ;) Det gick bra och han gick rätt in utan problem (det skulle han nog inte ha gjort för ett halvår sen!).

På träningen så var Hektor först ut, han tyckte att det var riktigt spännande med ridhus och vem sjutton var den där konstiga hästen som hela tiden härmade varje liten rörelse han gjorde?! Han blåste upp sig rejält inför spegeln ;)
Jag fick rida alla gångarter, skritt trav och galopp. Sedan ville Ia att jag skulle visa när jag ryggade honom, vilket jag aldrig tidigare ens har testat att göra! Jag gjorde iallafall som man brukar och lille Hektor förstod precis vad jag ville, underbara lilla häst! <3
Jag skulle också visa tölten, men den har jag inte heller vågat prova. Jag började samla honom lite smått och töltade ett par steg innan jag saktade av igen. Det ska tränas mer på hemma!
Jag fick iallafall "MVG" på inridningen och är väldigt glad åt det eftersom att det är den första hästen som jag rider in själv :)
Raudur gick kanon som alltid hos Ia, jag fick jobba med tölten och långsamma galoppombyten.


I fredags var jag hos Johanna med Raudur och tränade på ovalbanan. Först jobbade jag i tölten med att han skulle bära sig själv och bli lång i nacken. Sedan fick jag jobba i trav och jisses vad jobbigt det var!
Jag vet ju att jag väldigt gärna vill röra på mina händer hela tiden. Jag rider inte med händerna men istället för att ta ut hästens rörelse i kroppen så går den ut i händerna istället och jag vill dessutom ta i med hela armarna istället för att vara sviktande i armbågarna och handlederna.
Jag fick iallafall hålla i manen medan jag red för att känna känslan när händerna är stilla och jag kan härmed konstatera att jag inte har några muskler i underarmarna! Hahah!
Istället för att ha styrka i överarmarna så fick jag ju krama med handlederna och jag var helt slut efter ett varv, lite pinsamt :o
Så nu ska jag banne mig hem och träna upp musklerna ;) jag kanske borde köpa ett par hantlar, eheh.. :$


Vintervila

Jag ställer alltid av mina hästar ett par månader på vintern, men har hört olika meningar om det.

Vissa tycker inte att man ska ställa av sina hästar under lång tid (mer än någon vecka då och då) eftersom att de tappar för mycket, man får helt enkelt "börja om från början igen" efter vilan. Samtidigt har jag hört andra som tycker precis som jag, att hästar som har gått mycket under året och lärt sig många nya saker förtjänar en lång ledighet.
Dels så får de vila upp sig ordentligt inför nästa säsong och dels så får de tid på sig att tänka över vad de har lärt sig.

Jag har märkt att vilan är välbehövlig, Raudur brukar vara hur fräsch som helst när jag sätter igång honom igen. :)

Jag ställer av mina hästar i november, då blir de av med skorna och i år ska vi försöka ha alla tillsammans (i vanliga fall går stona och valackarna i olika hagar) i en stor hage.
Sedan sätter jag igång hästarna i Januari igen, lagom start inför säsongen :)


Raudur från Gårdeby

Född 2004
 
Mor: Móra från Gäverstad - 2:a klass bedömning ext. 7.63, rid. 8.04 (trots att hon bara har 6 för pass) tot. 7.87.
Far: Frami från Häringe - 1:a klass bedömning ext. 8.09 rid. 8.78(!) tot. 8.51 samt 1:a klass för avkommor.
 
Bästa poäng: 6.23 i både V1 och T1
Största merit: 7:a på SM i V1u 2012
 
 
Så började det..
Det var nog ren tur att jag hittade Raudur för tre år sedan (juni 2009), han är trots allt min lilla drömhäst.
Jag hade ganska nyligen fått ta bort min gamla häst, Vidar, och hade faktiskt ingen aning om ifall jag skulle fortsätta med hästar eller lägga av. Hästar var mitt liv, men det kanske var dags för livet att ta en ny vändning?
En sak var iallafall säker, skulle jag skaffa en ny häst så skulle det vara ett sto och inte en fux, som jag tycker är så alldagligt.
Jag följde med mamma till Gårdeby stuteri eftersom att mammas sto var på träning där och då hade de två hästar till salu som jag kunde få prova; Eydis och Raudur.
Redan i stallgången hade jag bestämt mig för att om jag köper någon så blir det Eydis, hon var sockersöt med världens man och supersöta ögon, medan Raudur mest såg ut som en alldaglig liten tjock ponny. Det var Eydis jag började rida också när jag och Charlotta stack ut med hästarna, men ska jag vara ärlig så kommer jag knappt ihåg hur hon kändes. Jag hade all fokus på hästen bredvid mig som med bland de största stegen jag har sett bara dansade fram trots att bara han var 5 år! Jag blev faktiskt kär utan att ens ha suttit på honom :)
Jag kan inte direkt påstå att det gick som en dans på rosor för mig när det var min tur att sitta upp, jag hade aldrig suttit på en ren fyrgångare tidigare och samling i tölt var jag dålig på. Det resulterade i att Raudur gick i någon blandning mellan trav, tölt och travtaktig tölt, men har faktiskt aldrig kännt mig så lycklig över att sitta på en häst som jag gjorde på Raudur, han var så otroligt positiv och lekfull och vi matchade helt enkelt.
 
Efter det har vi kämpat oss framåt. Det har faktiskt inte varit helt lätt men jag har lärt mig oerhört mycket på vår väg framåt. I början fick vi poäng runt 5.0 på tävlingarna men vi har jobbat oss uppåt och i somras kom vi 7:a i vår klass på SM med poängen 6.13!
 
Inte nog med att Raudur är en fantastisk tävlingshäst, han är en otrolig vän också. Han är lättlärd, lekfull och påhittig och älskar att busa runt.
 
 
 

 

Klippa eller inte klippa

Jag funderar lite fram och tillbaka på om jag ska klippa Raudur.
Fördelen med klippning är att Raudur får galet mycket päls på vintern (som de flesta islandshästar), det bidrar till att han lätt blir svettig när man tränar honom och sedan tar det dessutom lång tid för pälsen att torka och under tiden kan han bli nerkyld. Nackdelen med att raka honom är att jag ska låta hästarna vila under november och december, ska Raudur då gå rakad under de kallaste vintermånaderna utan att ridas? Jag vill inte så gärna behöva ha täcke på honom då.
Man skulle ju kunna raka bara halsen och ev. magen och ha kvar pälsen över ryggen.. Jag ska tänka vidare, vill ändå inte raka honom innan han har bytt helt till vinterpäls.
 
Klipper ni era hästar?
 

Tävlingen i helgen

Jag kan inte direkt säga att jag är nöjd med bedömningen i lördags, däremot så är jag nöjd med Raudur..


Framridningen kändes hur bra som helst, Raudur jobbade genom hela kroppen i tölten (det har han inte gjort på länge) och kändes otroligt lyhörd!

Han kändes likadan inne på banan i T1, men poängen vi fick för arbetstempot var inte bra alls. Samma sak i tempoväxlingarna, som jag tyckte gick ovanligt bra, förutom att han inte var speciellt explosiv, han kändes iallafall mjuk i nedtagningarna. I ökade tempot vet jag inte vad som hände, Raudur ville iallafall inte öka alls! Det var först efter att jag sa till honom ordentligt som han gasade på. Jag tror att han kan vara lite hösttrött och därför inte är helt med..

Domarna gillade iallafall inte vad de såg och hade helt olika åsikter om hur det såg ut. Jag fick poäng mellan 5.3 (från två domare) och 6.0 (också från två domare). Den tredje gav mig 5.7 och jag slutade därför på 5.67 totalt.
En domare skrev bara travtakt som kommentar medan de andra skrev ok takt, tempo men något ojämn form.
I steglängdsökningen fick jag allt från bra takt, fina rörelser till travtakt och mot handen i nedtagningar! Ökade tempot var det enda momentet där alla var överens om att jag skulle ha 6.5 och att det var ok tempo med fina rörelser.

I V1 så kändes det inte bra alls i arbetstempo tölt. Raudur gick och rollade konstant (har haft problem med det i höger varv sista tiden) och blev riktigt orolig i munnen. I ökade tölten kändes det bättre och där fick vi in lite mer fart trots att den inte var som vanligt. Traven var ganska markbunden men vi fick ändå fina poäng där (6.5 av de flesta).
I galoppen vet jag inte vad som hände. Jag trodde att Raudur gick i korsgalopp eftersom att det kändes galet ojämnt, efter att ha försökt korrigera det några gånger så insåg jag att han inte gjorde det. Trots mina korrigeringar så fick vi två 7or och resten 6or för galoppen.

Jag kom 1a i fyrgången med 6.0 i poäng, och otroligt nog 2a i tölten. Jag tycker att kommentarerna var väldigt ojämna, men det får man väl helt enkelt räkna med i en bedömningssport. Det kändes iallafall bättre än vad det har gjort på länge med Raudur, som knappt har velat ta i med sina bakben sista tiden.


Jag ska ringa en kiropraktor imorgon och be honom komma ut på fredag och behandla Raudur. Han var ute hos oss i tisdag och upptäckte att Raudur var sned i korset, men vi ville inte behandla innan tävlingen (kiropraktorn sa att det gick bra att tävla trots det). Jag hoppas att ojämnheten som jag kände på tävlingen, och orsaken till att han har börjat rolla i höger varv, ligger i korset!
Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0