Bilbilbil

Jag har ju glömt att visa min lilla pärla! Den blev min i januari och underlättar väldigt mycket för mig när jag ska ta mig till stallet :) vilken frihet man har nuförtiden! (Behöver varken gå, cykla eller ta buss längre). Blir nog många äventyr för mig och pärlan i sommar :)


Hektor-pektor!

Helt lyrisk över Hektor, han är så underbar! Kärlek till den hästen <3
 
Idag red jag fram och tillbaka på vägen för att visa mamma hur långt vi har kommit. Han tuffade på i ren tölt där jag kunde driva fram honom ordentligt, lite passtakt ibland men då flyttade jag honom bara så han lossnade i sidorna och hittade takten igen. Jag brukar göra så i tölten, låter honom gå i lågt tempo i början och ökar på en liten bit för att han ska lära sig att man kan ta i med kroppen och länga stegen. Får känslan av att det gör honom starkare och mer självsäker.
Formen var ganska hög idag, han ville gärna gå upp med huvudet. Men jag försöker bara sitta med mjuka händer och driva honom bakifrån så han får hitta formen själv sen.
 
Traven funkade också bra, han ville gärna vara lite hög i formen där också, men så länge jag har stadiga händer så söker han sig bitvis nedåt. Han fick även rulla över i galopp en gång och där kunde jag driva honom utan att han sprang iväg, så den blev riktigt rund och fin :)
 
Men det bästa av allt - jag kan runda honom runt min högerskänkel nu!! Det var i princip omöjligt för två veckor sen ^^

Mysdag i stallet

Man blir så glad av att vara ute när solen skiner, vårkänslorna bara flödar ^^
Tänkte egentligen ta ut båda hästarna på varsin skrittur, men när jag hämtade Raudur så hade han självklart tappat TVÅ skor! Jag förstår inte hur han lyckas.. Nu har han tappat ca 5 skor sedan jag satte igång honom, det känns lagom bra med tanke på att han behöver komma i form inför tävlingssäsongen..
 
Jag pysslade ändå om honom lite, borstade och kelade. Han är så mysig, min häst, njuter verkligen av uppmärksamhet :) Sedan att jag inte kan gå ifrån honom en minut utan att han börjar härja i stallgången är en annan femma :o
Jag jobbade iallafall lite för hand med ledarskapet, höll honom i grimskaftet och lät honom gå runt mig. Flytta både framtassarna och baktassarna och bööja sig! Det var jobbigt tyckte Raudur, han ville bara upp till stona och försökte om och om igen skjuta in bogen och spänna sig utåt. Några kastningar mot hagen och stegringar blev det också, han är inte direkt mesig när han sätter den sidan till ;)
Till slut så tuggade han iallafall och gick rundad runt mig, flyttade på de benen som jag bad honom att flytta. När jag skulle släppa honom i hagen sen så stod han och tittade på mig som om han inte fattade vad jag höll på med. Och när jag gick upp till foderbordet för att hämta nästa häst så följde han efter mig som en hund, oavsett om jag gick eller sprang så var han precis bakom mig :]
 
Hektor fick gå lite tuffare idag eftersom jag hade mer tid till honom än vad jag trodde att jag skulle ha. Det har verkligen hänt grejer med min lilla (kaxiga) bebis! Han kan både trava och tölta rent nu utan problem, framsteg!
 
Jag har börjat rida honom på fullcheekbett eftersom han inte har velat acceptera det vanliga bettet, han har skevat med käkarna och gått emot och jag har inte fått igenom det jag vill. Kan tillägga att vi har kollat tänderna på honom och jag har mestadels ridit med kroppen, men det är inte så lätt när han hela tiden vill lägga huvudet på sniskan och tugga frenetiskt. Det här bettet ligger stadigare i munnen och hindrar honom från att komma undan och nu har han blivit mycket stadigare. Så nästa steg är att börja jobba med formen :)

Jag red lite fram och tillbaka på vägen, böjde och ställde så att han skulle bli mjuk i sidorna. Man märker verkligen när han släpper i sin stela (högra) sida, helt plötsligt så blir allt jättejobbigt när han måste jobba rätt ;) Men han blir starkare och starkare :)
Hektor har inte så mycket aktion i sina gångarter, men däremot så har han väldigt luftiga rörelser. Han jobbar på bra med baken och det känns nästan som att sitta på en stor häst i traven :o Min prins <3
 
Jag är verkligen lycklig över mina två underbaringar, dom har ett väldigt starkt psyke båda två men när man väl kommer igenom det och dom lyssnar så är dom hur mysiga som helst! (Dom bästa hästarna ska ju ha "lite" humör, hehe..)

Ang. forum

Jag måste bara skriva av mig, blir så otroligt frustrerad!
 
Jag är en person som håller väldigt starkt på det jag tycker, det kanske inte är så positivt alla gånger. Jag älskar att uttrycka mig och argumentera för det som jag tycker är rätt eller fel. Samtidigt så är jag öppen för vad andra tycker och tänker, och det är inte så sällan som jag efter ett tag har ändrat uppfattning om vissa saker, just för att jag har fått en bra förklaring till varför en person gör på det sättet.
Jag ger mig gärna in i vilda diskussioner, både irl och på nätet, jag älskar att höra vad folk har att säga om sin åsikt, varför de tycker som de gör.
 
Tyvärr så har det inte alltid slutat så bra, speciellt inte på internet. Folk missuppfattar saker och ting så himla lätt, de vänder och vrider på det man skriver och påstår helt plötsligt att man tycker saker som man aldrig har sagt.
Det är svårt att uttrycka sig om saker på nätet, få fram det man vill och få andra att förstå, men jag tycker ändå att jag försöker vara tydlig de gånger som jag har gett mig in i diskussion.
 
Det värsta är när folk tar illa vid sig, tror att man tycker att deras sätt är fel bara för att man tänker olika kring saker. Ännu värre är det när de börjar ta till personangrepp bara för att de känner sig träffade av det jag skriver. De menar på att man tror att man vet bättre än alla andra och att man tycker att alla andra är dåliga för att de tycker som de gör.
 
Frågan är då.. Vem är det som inte accepterar att andra tycker annorlunda?
 

Flummigt inlägg, men jag blir verkligen ledsen av att få höra att jag tror att jag är bättre än alla andra, för jag vet att det är tvärtemot hur jag är irl. Det är väldigt lätt att sitta bakom en datorskärm och döma en person som man aldrig har pratat med på riktigt.

Töltfimi

I lördags var jag och Raudur iväg och red töltfimi på strömsholm - vintermästerskapen! Min tränare (Ia) frågade om jag ville vara med på clinicen och jag sa självklart ja. Det blev en lång dag, vi åkte hemifrån halv 2 på eftermiddagen och jag var tillbaka i min lägenhet halv 12. Men det var det värt!
 
Töltfimi är en ny tävlingsform som Denni Hauksson precis har tagit till sverige, istället för att fokusera på höga benlyft och fart som det handlar om ute på ovalbanan så ska man här fokusera på att ha en jämn och harmonisk häst. Man ger poäng efter utbildningsskalan, alltså så väger det högre att ha en avslappnad, harmonisk häst med medel aktion än att ha en lite spänd, mer samlad häst med höga benlyft. Målet är väl att ha en avslappnad, harmonisk, samlad häst med benlyft men det kräver väldigt mycket av hästen att gå på det viset.
Töltfimi rids i ridhus och är uppdelat i tre moment som bedöms separat, precis som ovalbanegrenarnas olika gångarter. Förutom momenten så bedöms även sits och inverkningar.
Man får bara rida med vanligt tränsbett och varken boots eller spö är tillåtet.
Här kan ni läsa mer om töltfimi:
http://ishestnews.se/svensknyheter/4789
 
Här är en annan intressant artikel:
http://ishestnews.se/svensknyheter/denni-om-tavling-utbranda-stjarnhastar-och-toltfimi
 
Jag tyckte att det var riktigt svårt att rida töltfimi. Raudur passade på när jag inte hade spö och spände sig lite och ålade sig när vi skulle rida på rakt spår. Trots det så är jag nöjd med vår prestation, det var ju trots allt något helt nytt för oss ;)
Poängen jag fick var 5.0-5.5 för de första två momenten, 5.5-6.0 för moment 3 och 6.0-6.5 för sits och inverkningar. Mycket bättre än jag hade förväntat mig innan jag red! :)
 
Här kan ni läsa lite mer om clinicen:
http://ishestnews.se/svensknyheter/ishestnews-tittar-pa-tolt-in-harmony
 
Tyvärr så har jag inga andra bilder än den som är i artikeln :(

Fredag

Vi gör oss snygga inför imorn ;)


Sämsta årstiden

Jag vet att jag är helt värdelös på att uppdatera här och jag ska försöka bättra mig så småningom.
Jag blir verkligen jättetrött av vintern, antar att det är kylan och mörkret som gör det. Så nu orkar jag helt enkelt inte lägga energi på att planera inlägg.

Det går väldigt mycket framåt med Raudur nu iallafall, jag har jobbat massor med att aktivera hans bakben genom skänkelvikning m.m och det har verkligen gett resultat! Jag får en helt annan känsla i tölten nu, han tar liksom i och verkar lägga energin på positiva saker.

Hektor försöker jag gå ganska lugnt framåt med nu. Han blir ganska lätt stressad om man pressar honom med nya saker och när det händer flera saker samtidigt. Sista veckan har jag bara jobbat i skritt för att få honom lugn och harmonisk. Dessutom så är det svårt att få till de andra gångarterna när han samtidigt spänner sig för att inte halka. Jag får nog fortsätta träningen med tölt och trav när det blir bättre väglag ute :)

I helgen ska jag och Raudur på äventyr, jag är smått nervös men det ska ändå bli hur kul som helst!
Vad som händer väntar jag med att berätta, ni får nog veta efter helgen ;)
Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0