Lång barbackaritt!

Idag stack jag och mamma ut i solen på en långritt, jag med en barbackasadel på Röjjarn. Gud så underbart det var! Raudur var väl bitvis lite spänd och ville gärna passa på att styra och ställa när jag inte riktigt kom åt honom men överlag så var han jätteduktig. Vi rännde fram i ökad tölt och bitvis så kom jag verkligen åt honom så han lyfte ryggen och gick i form, så maffig känsla! Hans kondition är långt ifrån den bästa så han orkade inte så länge, men man får vara glad för det lilla :)
 
..Och visst ja, igår så lärde jag min lilla buspålle "puss" ^^
 
Älskar både min och Raudurs min här!
 

Och visst ja, Hektor har som vanligt tappat en sko :(
 

Tips för er som tävlar

Jag har ett tips för er som tävlar och vill ha ut så mycket som möjligt av varje tillfälle, filma!
Jag filmar nästan alltid när jag tävlar, sedan kan jag se hur det såg ut och jämföra det med domarkommentarerna.
 
I den här filmen så ser jag till exempel att jag borde ha böjt Raudur mer i halsen för att lösgöra honom inne på banan, flyttat och drivit mer. Det hade gett mer, inte bara för det här tillfället utan även inför nästa gång då han hade lärt sig att det inte är okej att korta halsen och "lulla på" i travtakt. Svårt att tänka så när man sitter där inne på banan och är lite nervös, därför så är det ju kanon att jag kan se det senare. Jag kommer ihåg känslan och vet hur jag kan göra nästa gång (sedan om jag gör det är en annan femma ;) ).
 
I traven och galoppen kunde jag ha gett honom friare tyglar så att han fick en friare form och drivit på till ett högre tempo, även där går han och lullar med kort hals! Och ökade tölten.. Jag minns att han inte "orkade" där, han hade inte superbra kondition (eller så körde han med mig som han också gör ibland!) och jag fick välja mellan formen och farten, jag valde farten som ändå inte blev så hög.
 

Hulda

Hulda från Lagnö

Hulda köpte vi för 7 år sedan (gud vad tiden går fort!), vi ansåg att hon förtjänade en ärlig chans och någon som hade tid till henne då hon hade blivit ganska så missförstådd innan. Inte av tidigare ägaren utan av de som red henne. Det resulterade i osäkerhet och därmed olika olater, tex så kunde hon bitas när hon blev nervös, hon vågade inte ta stöd i tygeln när man red henne och ibland kunde hon bara stanna och vägra att röra sig framåt.
Hulda är en känslig själ som är lite av en "en-mans-häst", hon behöver mycket tid och någon som verkligen bryr sig om henne. Hulda är såld men står kvar hos oss, hennes medryttare sedan ett par år tillbaka köpte henne i början av året och hon kunde nog inte få någon bättre ägare! Hon har blivit säkrare, vågar ta stöd och har utvecklats enormt både i kropp och själ. Ibland kan de gamla olaterna komma tillbaka, men det händer inte speciellt ofta.
 
Hulda är Hektors mamma (vi betäckte henne i samband med att vi köpte henne). Han har ärvt hennes känsliga psyke och vackra exteriör :)

Underbara häst!

 Sebbe fotade oss förra helgen, stackarn fick stå ut med att ta hundratals bilder innan jag blev nöjd!
Men resultatet blev underbart och jag måste ändå säga att min pojkvän har riktigt bra "fotoseende" ^^
 
Jag håller på och lär Raudur att gå i spansk skritt, jisses vad roligt det är! Han har sedan länge kunnat lyfta benen på kommando men jag har inte riktigt vetat hur jag ska få honom att gå framåt. Det har jag kommit underfund med nu och oj vad han försöker! Det kommer nog att ta ett tag för honom att hitta balansen och rytmen, ibland försöker han med båda frambenen samtidigt, haha! Det går inte så bra då ;)
Huvudsaken är att vi har det roligt och det har vi, han är underbar min lilla häst <3

Gångartsstudie

 
För några veckor sen så skickade jag in tagel från både Raudur, Hektor och Eldey till SLU's gångartsstudie. Nu har jag fått svaren och alla tre är AA. Det här är lite spännande tycker jag, hästarna är väldigt olika i sina gångartsmönster och dessutom så är Raudur fyrgångare!
 
Genetiskt sett så borde alltså Raudur kunna gå i flygande pass, men antagligen så är det mycket mer som spelar in om hästen har de förutsättningarna. Jag misstänker att det är Raudurs svårighet med att ta i med bakbenen som kan vara en av anledningarna till att han är mer diagonal (travtaktig) än lateral (passtaktig) i sitt gångartsmönster. Kanske kommer passen fram så småningom när han blir starkare? Båda föräldrarna är ju femgångare.
Som sagt, spännande!
 
Jag var säker på att Eldey var AA då hon alltid har varit åt det passtaktiga hållet och dessutom så kan hon ju gå i flygande pass. Jag var också nästan helt säker på att Hektor var det, trots att han har varit väldigt travtaktig i tölten tidigare.
 
Här kan ni läsa mer om undersökningen!
 
Har ni testat era hästars genotyper? Vilka svar fick ni och vad har ni för tankar kring studien?
 
 

Raudurs släkt

Tänkte att jag kunde presentera Raudurs släkt!
 
E: Frami från Häringe (8.42)
Klass 1 för avkommor med NM-guld i bagaget
Ext: 8.09 Rid: 8.78
 
EE: Hektor frá Akureyri (8.41)
Ext: 8.18 Rid: 8.64
 
EEE: Hervar frá Saudarkróki (8.27)
Ext: 7.95 Rid: 8.58
 
EU: Sprengja frá Ytra-Vallholti (8.50)
Ext: 8.34 Rid: 8.61

U: Móra från Gäverstad (7.87)
Fint 2:a klass sto som har tävlat i landslaget
Ext: 7.63 Rid: 8.04 (endast 6.0 i pass, resterande 8.0-8.5!)
Móra och Raudur ^^
 
UE: Fákur frá Saudarkróki (8.27)
Elithingst som de flesta nog känner till
Ext: 8.03 Rid: 8.43

Rida med sitsen eller med händerna?

Det blev så uppenbart när jag red Raudur med halsring, att mitt kommando för tölt inte sitter i kroppen utan i mina händer! Styra kunde jag göra med kroppen utan problem, även driva framåt och sakta av hur lätt som helst. Men tölten, den gick bara inte!
Jag måste verkligen jobba på det här, för hur ska Raudur kunna gå i en fin, bärande tölt om det första jag gör är att ta i bettet när jag vill tölta? Det är inget som man tänker på annars och jag brukar tycka att han är lätt i handen, men helt uppenbart så fuskar jag ;)
 
Sedan så kanske han kände sig lite extra fri och inte riktigt lyssnade när han inte hade träns, för jag vet att jag också sitter till när jag samlar upp honom.
 
Nyttig insikt! :)
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad vill ni läsa?

Då jag inte rider lika ofta längre så kan jag (såklart) inte uppdatera lika mycket om hur själva ridningen går. 
Ni är ändå några som följer min blogg, så jag skulle gärna vilja veta vad ni vill att jag ska blogga om istället! Gillar ni åsikter? Tips på olika ridövningar? Filmer? Bilder? Ja, kom med förslag! Vad tycker ni är roligt att läsa om? :)

Väldigt snygga tyglar om jag får säga det själv ;)Utveckling

Man blir lätt hemmablind när man rider samma häst hela tiden, men jag tror nog att Raudur (och kanske framförallt jag!) har utvecklats en del sedan han kom till mig ;)
 
Tölt:
 
Våren 2010
 
Våren 2012
 
 
Galopp:
 
Hösten 2009
 
Sommaren 2012
 
Ökad tölt:
 
 Hösten 2009
 
Våren 2010
 
Hösten 2011 - Här började han få ordentligt med lyft iallafall..
 
Våren 2012 - ..Men formen var alltifrån vacker alla gånger. (börjar dock bli bättre den här våren)
 
Sommaren 2012 - Lagom till SM så blev formen mer och mer stabil och bättre har det blivit!
 
 
Det kanske inte syns sådär jättetydligt på bilderna, men resultatet på tävlingarna är bevis för att vi har utvecklats. Första hösten och våren som vi tävlade hamnade poängen på strax över 5.0 och nu ligger den strax över 6.0.
Arbetstempo tölt har ökat från runt 3.5-4.0 till runt 5.5-6.0,
Trav har ökat från ca 5.0 till ca 6.5, skritt från ca 4.0 till ca 6.0
Galopp från ca 5.5-6.0 till ca 6.5-7.0
Ökade tölten är den som har ökat mest - från ca 5.5-6.0 till ca 7.0.
 
Raudur har mycket mer att ge och det är roligt att se att träningen ger resultat! Han hade nog varit bra mycket finare nu med en duktigare ryttare, men jag känner ändå att vi båda lär oss i takt med varandra och vi matchar ganska bra ändå ;) Jag hade nog inte varit där jag är idag med min ridning om det inte vore för Raudur! <3
 
..och ja, min sits på de tidigare bilderna är mycket vacker ;)
 
 
Kom gärna med förslag till vad jag kan skriva om här på bloggen! Jag vill gärna hålla igång bloggen trots att jag inte skriver så mycket om själva ridningen och det vore roligt att veta vad ni gillar att läsa om!

Liten uppdatering av designen

Som ni kanske har sett så har det blivit en liten uppdatering av designen. Jag kommer göra en noggrann uppdatering så småningom och kommer även fylla länkarna i menyn samt lägga till ett par länkar. Just nu så har jag inte tid till det, men var så trött på min gamla design så kände för att ändra den lite iallafall ;)

Pessoa

Jag skriver inte det här inlägget för att kritisera, då jag inte tror att någon egentligen vill göra sin häst illa. Jag skriver det här inlägget för att de som läser den här bloggen och trots alla skriverier inte har förstått hur pessoabettet egentligen fungerar ska öppna upp ögonen och sluta använda bettet.
Pessoabettet är inget vänligt bett, det ger dubbla signaler och man kan aldrig ge någon riktig eftergift till hästen (om man inte släpper tyglarna helt).
Pessoabettet är inte ett hävstångsbett utan ett så kallat hissbett, det har ingen kedja som bidrar till hävstångseffekten och därför så finns det inte heller något som stoppar ryttaren från att dra för mycket i bettet.
När man tar i tyglarna så roterar de övre ringarna framåt och drar i sidostyckena på tränset, det ger ett tryck bakom hästens nacke och hästen vill sänka huvudet. Samtidigt så trycks bettet upp mot hästens gom, det gör så att hästen vill dra upp huvudet för att komma undan trycket.
Summa summarum så får hästen två obehagliga signaler som helt går emot varandra.
 
Dessutom så kan man bara ge hästen eftergift genom att släppa helt på tyglarna då de övre ringarna vrids framåt och drar i nackstyckena vid minsta tygeltag.
 
Detta gäller även andra, liknande bett. Som tex det ganska vanliga Tom thumb:Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0