Halsring för första gången!

Underbara, underbara häst! Jag är helt salig av lycka över att ha Raudur, finns det någon finare häst? Inte i min värld <3
Jag bestämde mig för att inte kräva så mycket av honom idag utan bara ha roligt då jag inte har varit hemma på ett par veckor och han inte heller har gått speciellt mycket.
Jag började med att busa med honom på volten. Jag sprang före, han sprang efter, jag tvärvände och sprang åt andra hållet lite snabbare, han efter i galopp och några glädjesprång! Det bara lyste lycka i hans ögon och det känns verkligen roligt att han väljer att leka med mig trots att han knappt springer alls i hagen. Så fort jag stannade så kom han springandes mot mig med bus i blicken ^^
Därefter så tränade vi lite spansk skritt och han tog faktiskt ett par steg framåt, aldrig hänt tidigare. Så framsteg där! Mycket beröm och lite godis :)
 
Efter det så hoppade jag upp på hans rygg, barbacka med endast halsring. Han har aldrig blivit riden med halsring tidigare (och jag har aldrig heller ridit en häst med enbart halsring tidigare), men ändå så lyssnade han jättefint på både framåtbjudning och avsaktning, han svängde dit jag ville och jag kunde rida i både skritt, trav och galopp, och jisses vad lycklig han verkade, han frustade och frustade och när jag satt av så verkligen lyste ögonen på honom! Det här kommer vi göra fler gånger, jag tror verkligen att det är bra både för vänskapen och för utbildningen.
Sist så töltade jag lite och han gick mjukt i min takt och lyssnade verkligen på signalerna, så det gav ju resultat att bara rida med halsring ;)
 
Ni får som vanligt ignorera att min häst är otroligt fotogenisk ;) Det låter som en bortförklaring till att jag inte kan fota, men jag brukar faktiskt få till det med andra hästar, hahah!
 


Tävlar om en halsring!

 
Jag är med och tävlar om en halsring hos Mittangsull.blogg.se, det skulle vara så himla roligt att vinna en efter idag :)

Horsenality och parelli

Jag har fått upp ögonen för parelli och vill verkligen lära mig mer. Jag känner att det är lite för sent nu för att skriva ett långt inlägg om mina tankar och funderingar kring hästhållning, så jag nöjer mig för tillfället med att lägga upp två kartor på hur jag uppfattar mina hästars "horsenality" (hästonlighet = personlighet).
 
Vi börjar med Hektor:
 
 
 
Hektor är väldigt uttrycksfull har jag märkt, han visar verkligen tydligt utåt vad han tycker och känner. Han är snabb i sina rörelser, spänner sig lätt och kan ena stunden vara väldigt fokuserad på det jag gör, för att i nästa sekund ignorera mig, han har dock blivit mycket bättre på att fokusera på mig. Han är öppen och nyfiken och otroligt läraktig, verkligen älskar beröm. Han tycker att det är roligt med nya saker men är lite nervös och kan bli rädd för "luft".
Han är lite svår på så sätt att ena stunden verkar han väldigt självsäker, för att nästa sekund vara väldigt osäker. Jag tror att han är mer av det sista, men det kan nog ändå visa sig på olika sätt.
Jag älskar verkligen hur Hektor är och tror verkligen att han kan utvecklas enormt. Mognar han och lägger energi på rätt saker så ser jag en känslig, positiv, levnadsglad och påhittig häst som har väldigt lätt för att lära sig nya saker.

Utgår vi från kartan så ser man ju att Hektor är en blandning av Right brain extrovert (RBE) och Left brain extrovert (LBE), läser man om dessa två typer så stämmer båda väldigt bra in på honom. Dessutom så är han ganska extrem på flera punkter, han har som sagt känslorna på utsidan ;)
 
 
Raudur:
 
 
 
 
Raudur är väldigt busig och lekfull men ändå envis och tuff. Han känns på något sätt lite mer självsäker än Hektor och vet mer vad han vill. Han är väldigt observant och därmed känslig för signaler, men får han för sig att inte lyssna så avreagerar han sig genom att springa åt andra hållet med glimten i ögat. Han älskar att göra konster och är väldigt vänskaplig och påhittig.
Han var ganska nafsig när han kom till mig, men det har försvunnit samtidigt som han har mognat. Han har svårt att stå still uppbunden i stallgången och vill ha koll på "hans" flock, lös går det bättre.
Vid ridning så kan han vara tuff i psyket. Antingen så spänner han sig inåt, blir nästan lite seg och tar knappt i för fem öre och styvnar i bogarna, eller så är han full av energi och tänker på allt utom det han ska göra. Spänner upp sig, springer i balanstrav och tar i allt han har, men fokuserar på fel saker. Sista tiden så har det varit mer av det sistnämnda och det ser jag mest som livsglädje! Formar man honom rätt och får honom med på noterna då så är han dock helt underbar och jag känner att jag får njuta mer och mer av det för varje gång jag rider honom.
Han är väldigt läraktig och älskar beröm.
 
Enligt kartan så är han väldigt LBE och det stämmer in bra på honom. Han är även lite RBE och man ser även lite av det inåtriktade i LBI, man märker direkt på honom när han inte är glad.
 
 
En bekant till mig är parelli instruktör, det finns mycket intressant läsning på hennes hemsida, bland annat om horsenality: http://naturlighasthantering.se/horsenality-hastonlighet/

Kärlek till mina pållar! <3

 
 
Och ja.. ibland får man bjuda på sig själv ;)
 
Jisses vad bra jag mår efter en helg i stallet, känner mig så lycklig inombords när jag får rida, pyssla och mysa med mina hästar! Båda två utvecklas enormt, speciellt lilla Hektor (som inte är så liten längre!).
Jag hade nog inte klarat mig utan hästar trots att jag pluggar, de ger mig en sån positiv energi och jag märker direkt på mitt humör när jag inte har varit i stallet på ett par veckor! 
 
 

En till film på Hektor-pektor

Ja, som sagt så är inte formen helt stabil än, men så mycket bättre :) I galoppen orkar han inte gå i form än, men jag är bara glad att han går i ren galopp utan passtakt och vikslingar (stavning?) just nu :)
Och.. vågar jag säga att jag tycker att hans trav är fantastisk? ^^ 
 
 

Film på Hektor!

Jag tror inte jag har visat film på Hektor förut, men nu känner jag att han har utvecklats tillräckligt för att jag ska våga visa upp honom ;)
Hektor har haft ganska svårt för formen, han har lätt antingen blivit hög eller krullat ihop sig utan att ta stöd i tygeln, i början var tölten mest travtaktig och han slängde upp och ner med huvudet. Det har blivit mycket bättre nu! Galoppen har varit svår och han har gärna gått flackt och passtaktigt, traven har alltid varit fantastiskt fin men han har inte velat hålla den utan har istället börjat galoppera. Gångarterna sitter på plats nu, han tar lättare stöd i tygeln och håller formen, men kan ibland fortfarande kasta lite med huvudet. Det är iallafall väldigt, väldigt mycket bättre nu och man börjar verkligen se hur fin den här hästen är ^^
 
Den här filmen visar tölten. Ingen samling än, men det kommer komma och han lyfter mer på tassarna nu än i början iallafall ;) Jag är bara glad att han har ren takt och hyfsat jämn form! :) 
 
 
Titta i HD!
 
 

Tävling

Jag är med och tävlar på isbitarna.se
 
 Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0