Att känna suget..

Jag vet, skittrist med samma bilder hela tiden men jag har inte varit hos hästarna på flera veckor nu så har inte kunnat fota :(
 
Det är verkligen skillnad på ökad tölt och ökad tölt när det gäller Raudur.
Ofta går han fort, men det känns ändå som att han har någon slags broms i kroppen och inte tar i fullt ut.
Men ibland så känner man verkligen suget i tölten! Det känns som att han bara går fortare och fortare ju mer man driver och tölten är så mjuk så man nästan flyter fram, det är den ökade tölten som jag eftersträvar och det är även när vi uppnår den tölten som skorna ibland flyger av trots att vi har boots! (typiskt..)
Det är helt fantastiskt häftigt att sitta på en häst som tar i med hela kroppen och bara vill framåt för allt vad han är värd. Inget slår det!
 

Tävlingssug!

 
Ni kan inte ana vilket tävlingssug jag har just nu! När man läser om alla fina ekipage som ger sig ut på banan.
Jag vill visa upp min fina häst, ränna runt i flygande ökad tölt på banan och stolt ta emot rosetter.
Jag älskar det!

Vad jag gör till vardags

För er som undrar hur min vardag ser ut just nu så är detta vad jag håller på med:
 
Plugg, plugg, plugg
 
 
Idag så kunde jag iallafall kombinera plugget med att vara ute i solen!
 
och så tog jag lite fotopauser då och då ^^

Jag pluggar ju till sjuksköterska och just nu så är det tenta-P x2 för mig så jag är ganska så upptagen under dagarna ;)
 

Eftergift

SM 2012 - Raudur har nog aldrig varit i finare form!
 
 
Något som jag måste träna på i sommar är att Raudur ska gå på tygeln på riktigt. Det är verkligen vår stora svårighet, att han ska jobba bakifrån och fram. Han har blivit väldigt mycket bättre och jämnare i formen, jag kommer ihåg för bara ett år sedan när han hela tiden for upp och ner med huvudet och gärna bildade underhals. Efter många varv på ovalbanan hos Johanna där jag lärde mig att bli mer balanserad som ryttare och hålla händerna mer stabilt så har det nästan försvunnit (när jag tränar, tävling är en helt annan sak! Då brukar jag glömma bort hur man rider).
Bakbenen och eftergiften har ju också blivit mycket bättre än tidigare och Raudur börjar kunna gå rent i samlad tölt igen efter en period med travtakt. Ett tag var det nästan pinsamt, jag hade en häst på SM-nivå som helt plötsligt inte kunde gå rent! Innan så var det problem med att han var låst i bogarna och styvade sig, men plötsligt så släppte spänningen och han blev istället travtaktig.
 
Hur som helst så måste Raudur bli mer rörlig i sina bakben. Han är flashig fram och tar in mycket poäng genom sin ökade tölt där han mer kastar fram bakbenen och har väldiga frambensrörelser, men i de andra gångarterna så fjuttar han och vi har tappat många poäng på det. Även om han kommer upp väldigt mycket i gångarterna så tar bakbenen honom inte framåt och jag tror att det är det som saknas och hindrar oss från att komma upp på den riktigt höga nivån.
Jag måste bli bättre och starkare som ryttare, behålla drivningen och bli stadigare i händerna. Jag kommer även att jobba Raudur med stärkande övningar som klättring i backar och mycket markarbete över bommar i sommar.
 
Mycket babbel, men jag känner verkligen att det är dags att ta tag i det här ordentligt nu :)
 
En häst med Raudurs framben och Hektors bakben skulle vara oslagbar, nu får jag istället jobba med bådas svagheter ;)
 

Planer inför i sommar

Nu närmar sig sommaren med stormsteg och det ska bli helt underbart att kunna vara i stallet varje dag istället för någon helg var 3e vecka!
Hästarna hålls igång medan jag är här i Norrköping och pluggar, speciellt Hektor som rids av tre olika personer just nu. Han behöver verkligen gå för att må bra och är inte så rolig när han har fått stå några dagar!
Raudur är lite tvärtom, han mår nästan bra av att vila flera dagar i veckan och känns otroligt fräsch just nu när jag kommer hem och rider honom. För honom så är det viktigt med två vilodagar i veckan.
 
I sommar så är planen att träna båda hästarna och kanske debutera med Hektor i någon lätt tävling i slutet av sommaren. Raudur vet jag inte om jag kommer tävla, men tävlar jag så har tankarna faktiskt gått till lätt tävling med honom också. Det var så längesen som vi var i form nu men jag känner ändå att det skulle vara roligt att komma ut. Jag får se.
 
Jag gillar mål, det håller mig motiverad och får mig att tänka framåt. Tävlingar är bra mål och oftast så tävlar jag mer mot mig själv än mot andra, iallafall på de mindre tävlingarna (som inte är nationella).
 
Hur som helst så längtar jag verkligen till sommaren, det är så mycket roligt som kommer hända då. Jag ska även till island i början av juli och är där över landsmót! Längtar som en galning, det blir 4e gången som jag är på island och jag har verkligen saknat det landet!
 
 
trä
 
 

Ren lycka

Foto: Carolina Jurstedt
 
Jag var hemma en sväng i helgen (hos hästarna alltså). Det är så fantastiskt, så fort jag gick ut till stallet på lördagkvällen för att pussa på Raudur så kändes det som att en sten föll från mitt bröst. Han ger så himla mycket positiv energi den här hästen, alla borde ha en egen Raudur!
Igår så tog jag ut honom en sväng på volten och lekte runt. Jag sprang, han sprang efter., vi tränade spansk skritt och han stod lite på sin älskade lastpall. Vi myste helt enkelt och jag tror faktiskt att han var ganska glad att se mig :)

Boots


Jag vet att jag har skrivit om boots tidigare, men jag tänker inte riktigt på samma sätt längre och dessutom så tycker jag att mina tankar är ganska aktuella just nu. 

Jag har läst både på forum och på fb-sidor inlägg där personer har planerat att ge sig ut på tävlingsbanan för första gången och undrar vilka boots de ska välja och jag tänker direkt - varför vill ni ha boots?

Jag använder väldigt sällan boots, ingen av mina hästar har behov av det. Raudur blir väldigt travtaktig av boots (provade på skoj) och Hektor har jag aldrig ens provat att rida med boots på.

Jag tycker att man ska ha en bra anledning till att använda boots innan man provar, för trots allt så är det väl ändå bättre att rida hästen rätt utan hjälpmedel? 

Jag förstår att man kanske vill ha boots om man har en passtaktig häst som blir stabilare av det, men boots är inget som man ska slänga på hästen bara för sakens skull.

Sedan så visst, man kan slänga på ett par boots på tävling för att hästen ska lyfta mer på fötterna, men med samling så kommer även det utan hjälp :)

Träna på ovalbana!

 
Något som jag verkligen har fått lära mig är att det alltid lönar sig att träna på ovalbana innan man ger sig ut och tävlar! Tidigare så red jag nästan aldrig på ovalbana, men hur sjutton ska man då kunna veta hur hästen reagerar där inne? Att rida på ovalbana är en konst, det är inte alls samma sak som att rida i en paddock eller ut på vägarna. Det finns så mycket teknik som måste finslipas just där inne och att en häst går bra antingen på vägen eller paddocken behöver verkligen inte betyda att den går bra inne på en ovalbana.
 
Så ut och rid på ovalbanor innan ni tävlar om ni vill få ut så mycket som möjligt av tävlingen :)

Ny design

 
Som ni kanske har märkt så har bloggen varit låst i ett dygn, det pga att jag ändrade om designen. Jag är inte klar än men ville inte ha bloggen låst längre, så förändringen kommer ske i etapper :)
 
 
 

Titta på rumpan

 
Sist jag red för en tränare så fick jag ett jättebra tips både för att få in hästens bakben in under sig och för att lösgöra hästens bogar.
Jag rider på en volt, gärna mittvolten då jag inte vill att hästen ska stödja sig mot staketet. I volten gör jag sedan antingen mindre volter eller åttvolter genom att ta ett ledande tag i innertygeln, släppa efter på yttertygeln så hästen blir fri i yttersidan och samtidigt titta på hästens rumpa åt det håll som jag vill svänga.
På bilden ser ni ungefär vad jag menar, men där glömmer jag att ta i innertygeln.
 
Det här har verkligen gjort underverk på alla våra hästar, som för övrigt är väldigt olika i rörelsemönstret.
Efter ett tag så behöver man bara ställa hästen lite för att den ska förstå vad man menar, bli mjuk och mer följsam. Vill man ha mer effekt så kan man även flytta hästen utåt i rörelsen, som i en skänkelvikning där hästen går böjd med kroppen.
 
Och jag har äntligen lärt mig hur man ska spara bilderna i photoshop för att de inte ska bli grådassiga när jag laddar upp dem, stor skillnad:
 Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0