Islandsstång

Jag läste ett intressant inlägg på Wild hoofbeats om att betsla upp för att få hästen på tygeln (för övrigt så kan man hitta mycket intressanta och kloka reflektioner på den bloggen, även om jag inte alltid delar hennes åsikter fullt ut).
Jag har länge funderat över det där med stångbett, då framförallt islandsstång som ska hjälpa till att få hästen i rätt form. Jag har frågat på flera forum m.m. om hur folk tänker om det men aldrig fått något bra svar.
 
Hur kan man få hästen att gå i form med hjälp av ett bett?

Form kommer bakifrån. Hästen bär sig själv med hjälp av bakben och rygg. För att kunna göra det så kan inte hästen gå upp med huvudet, går den upp med huvudet så sänker den ryggen.
Men..
Formen ska väl ändå alltid komma bakifrån? Hästen ska sänka huvudet pga att den höjer ryggen, den ska väl ändå inte höja ryggen tack vare att den sänker huvudet? Eller? Så funkar det inte i min ridning iallafall.
 
Jag ska erkänna att jag med en häst tog hjälp av hjälptyglar ett par gånger för att få hästen att hitta en ärligare position med huvudet. Tack vare hjälptyglarna så undvek jag att hästen tittade rätt upp i himlen, men jag gav honom valmöjligheten att gå emot hjälptyglarna eller slappna av och sänka huvudet, vilket han gjorde när jag fick in bakdelen inunder honom. Kan tillägga att jag bara använde hjälptyglar ett fåtal gånger när jag red ut, på volten jobbade jag lösgörande för att få honom att hitta sann form.
 
Att få hästen att gå i form behöver inte alltid vara enkelt, det kan kräva en hel del jobb. Men det finns inga genvägar!
 
Att sätta på hästen ett skarpt bett som tvingar ner nosen på hästen ser inte jag som någon lösning, hästen kan fortfarande gå i en hög form och sänka ryggen. Vilket man ofta ser hästar som gör när de rids på islandsstång.
 
Jag säger inte att min uppfattning är rätt och jag kan även ändra uppfattning om jag någon gång får en vettig förklaring och ett bra svar på varför man använder stång. Tills dess så kommer jag fortsätta rida på mina vanliga tränsbett :)

Gædingakeppni

 
Gædingakeppni är verkligen något som har vuxit sig stort i sverige, riktigt kul tycker jag! Tyvärr så tävlar jag ju inte just nu så jag har inte fått chansen att prova på det, men jag tror absolut att det skulle vara en gren som passar mig och Raudur och jag kommer prova på det när vi är igång igen :)

Något är riktigt fel i dagens politik

Jag är så förbannad, ledsen och besviken på var 8:e person av sveriges befolkning, hur fan kunde ni rösta in ett rasistiskt parti i riksdagen och dessutom göra det till 3:e största partiet?
Det känns meningslöst att ens försöka banka in vett i folks huvuden. Jag har redan försökt säga allt jag vill ha sagt om detta fruktansvärda parti och alla som röstar på det. Jag finner inga ord längre och låter den här filmen förklara istället:
 
 Jag heter Tove och är 22 år.

Den här bloggen handlar om hästen i mitt liv:
Raudur från Gårdeby.

Här kommer jag skriva om vår träning mot högre mål på tävlingsbanan, men även om vår väg mot en starkare vänskap och kontakt.
RSS 2.0